Το 𝟯𝟰𝗼 Φεστιβάλ επιστρέφει -ακριβώς- όπως το αγαπήσαμε #BackToNormality
📌6 – 7 – 8Ιουλίου #SaveTheDates
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Θεματικών Κέντρων👇
Σε λίγες μέρες, το 34ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του. Από το χώρο του Φεστιβάλ δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα θεματικά κέντρα, με τις δημιουργικές και πρωτότυπες κατασκευές. Σε αυτές μπορούν οι επισκέπτες να γνωρίσουν θέσεις και προτάσεις της ΕΔΟΝ σε βασικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Τα Θεματικά Κέντρα στο 34ο ΠΦΝΦ θα είναι τα εξής:
🔴 Κυπριακό: Ομοσπονδία, η μόνη λύση!
Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού παραμένει για την ΕΔΟΝ πρώτιστη προτεραιότητα. Ιδιαιτέρα τώρα, που το οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε μια παρατεταμένη στασιμότητα, ο στόχος του θεματικού είναι ο επισκέπτης να αντιληφθεί την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται ο τόπος μας και για τις καταστροφικές συνέπειες από τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης ή ακόμη χειρότερα, από την οριστική διχοτόμηση. Παράλληλα μπορεί να ενημερωθεί για τη δική μας αντίληψη στο Κυπριακό και γιατί η Ομοσπονδία αποτελεί τη μόνη εφικτή λύση για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Βέβαια, από το θεματικό δε θα μπορούσε να λείπει η προβολή της αντικατοχικής και επαναπροσεγγιστικής δράσης της ΕΔΟΝ.
🔴 10 Χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Η ανάγκη για αλλαγή
Στο συγκεκριμένο θεματικό παραθέτουμε τα «έργα» του ΔΗΣΥ επί ημερών διακυβέρνησής του. Τη διαφθορά, τις πολιτικές που εφαρμόζει στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, τη συνειδητή εύνοια των λίγων και προνομιούχων έναντι των πολλών.
Αναδεικνύουμε το ζήτημα της στέγασης που βασανίζει τους νέους, την ακρίβεια που έχει γονατίσει τους εργαζόμενους, το ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων κ.α. Από την άλλη, προτάσσουμε τη δική μας πρόταση για όλα τα ζητήματα που αφορούν σήμερα τη κοινωνία. Τονίζεται στο θεματικό, πως επί ημερών ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες και πως ούτε με διαφορετικό πρόσωπο με το ίδιο πολιτικό πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Ουσιαστική αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2023 μπορεί να γίνει μέσα από μια προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση.
🔴 Η έμφυλη διάσταση της ανισότητας και της ανισοτιμίας
Ανισοτιμία – Διάκριση – Βία => Γένους θηλυκού
Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η μήτρα της ανθρώπινης βαρβαρότητας, αποτελεί τη βάση και για το φαινόμενο της έμφυλης ανισοτιμίας. Μόνο με την κατανόηση της ταξικής φύσης του ζητήματος μπορεί ο αγώνας για την οριστική επίλυση του γυναικείου ζητήματος να ορθοποδήσει. Ο αγώνας αυτός δεν είναι ανεξάρτητος από την μάχη για ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας άλλης ανώτερης κοινωνίας. Της κοινωνίας του σοσιαλισμού.
Στο θεματικό, καταγράφονται μια σειρά από στοιχεία που αναδεικνύουν την δυσχαιρή θέση που βρίσκεται σήμερα η γυναίκα, όπως και οι δράσεις του λαϊκού κινήματος ως προς την ανάδειξη της ανάγκης για ισότητα και ισοτιμία, για εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας. Στο σημείο του θεματικού, θα βρίσκεται και το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ.
🔴 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ: Διδάγματα – εμπειρίες – παρακαταθήκη
Η ίδρυση της ΕΣΣΔ υπήρξε αναμφισβήτητα γεγονός κοσμοϊστορικής σημασίας. Την αξία της ΕΣΣΔ τη μαρτυράει όλη η ιστορία του 20ού αιώνα, όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, από τις πιο μικρές εώς τις πιο μεγάλες. Η Σοβιετική Ένωση υπήρξε η μεγάλη εκείνη δύναμη ανάσχεσης του ιμπεριαλισμού, ο προστάτης των φτωχών και καταπιεσμένων λαών, η εγγύηση της στήριξης έως τη νίκη όλων των εθνικοαπελευθερωτικών – αντιιμπεριαλιστικών και επαναστατικών κινημάτων.
Σήμερα, στον καπιταλισμό, όλα όσα πρόσφερε η Σοβιετική Ένωση στην ανθρωπότητα φαντάζουν άπιαστα. Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως των ιδεολογικοπολιτικών τους αντιλήψεων, νιώθουν την αξία της ύπαρξής της, τώρα που δεν υπάρχει πια, μαρτυρά τα επιτεύγματα του πρώτου εργατικού κράτους στο κόσμο. Η αναγνώριση αυτή είναι και η επιβεβαίωση πως το μέλλον ανήκει στο σοσιαλισμό, σε εκείνους που θα συνεχίσουν και θα φέρουν σε πέρας το έργο της ΕΣΣΔ και του επαναστατικού κινήματος, θα υλοποιήσουν την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης.