Περιβάλλον – Ακάμας. Πάνω από τα κέρδη!


Με την ίδια μας τη ζωή να εξαρτάται από αυτό, η αποτελεσματική προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Ακάμας είναι ένα φυσικός θησαυρός τον οποίο μπορούμε και πρέπει να προστατεύσουμε. Στον Ακάμα υπάρχουν 650 φυτικά είδη, εκ των οποίων τα 42 είναι ενδημικά. Επίσης, στην περιοχή ευδοκιμούν 5 διαφορετικά είδη νυχτερίδας, 29 είδη θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και 2 είδη χελώνας.

Η περιοχή του Ακάμα είναι παγκοσμίως γνωστή για την πανίδα της. Στον Ακάμα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, με κάποια από αυτά να είναι ο Σπιζαετός και η πανέμορφη κρίγκα. Ο Ακάμας φιλοξενεί επίσης αποικίες της Μεσογειακής φώκιας, του Νυχτοπάππαρου ( είδος νυχτερίδας) και σημαντικές παραλίες ωτοκίας των πράσινων χελώνων και των Καρέτα Καρέτα. Παράλληλα, στον Ακάμα ζουν αλεπούδες, φίδια και διάφορα άλλα ερπετά.

Παράλληλα, ο Ακάμας με το παρθένο του τοπίο, την μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα, τις απόκρημνες βουνοπλαγιές, τις όμορφες φυσικές ακρογιαλιές, καθίσταται ένας μικρός παράδεισος προς εξερεύνηση ιδιαίτερα για τους λάτρεις της φύσης. Στον Ακάμα φύονται σπάνια ενδημικά φυτά που δεν συναντιούνται πουθενά αλλού όπως η τουλίπα του Ακάμα. Τα κυρίαρχα δέντρα της περιοχής είναι ο πεύκος, ο αόρατος και η αγριελιά. Στην περιοχή υπάρχει επίσης μια ποικιλία από θαμνώδη βλάστηση μαζί με άλλα πολλά αγριολούλουδα, όπως λαλέδες, κυκλάμινα, μαργαρίτες, κρινάκια κ.α. τα οποία όταν ανθίσουν την άνοιξη δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων.

Επίσης, το πολιτιστικό στοιχείο στον Ακάμα είναι εξίσου έντονο. Καθώς η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα, η πολιτιστική και η φυσική κληρονομιά του τόπου είναι έντονα συνυφασμένες μεταξύ τους, με τον Ακάμα να είναι παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση.

Ο Ακάμας ουσιαστικά αποτελεί μικρογραφία ολόκληρης της Κύπρου, συνδυάζοντας βραχώδεις παραλίες, φαράγγια, πευκοδάση, παραδοσιακές καλλιέργειες και πολλά αλλά, τα οποία καταστούν τον Ακάμα ένα μωσαϊκό οικότοπων.

Πρόκειται για το δυτικότερο ακρωτήριο του νησιού, στο οποίο δεσπόζει  ο νεότερος και ψηλότερος φάρος στη Κύπρο, χτισμένος το 1989, σιδερένια κατασκευή με ύψος 21 μέτρα.

Το όνομα της περιοχής του Ακάμα προήλθε σύμφωνα με μια εκδοχή από τον τρωικό ήρωα Ακάμαντα, γιο του Θησέα και της Φαίδρας, ο οποίος ήλθε στην Κύπρο και έκτισε αποικία. Μια άλλη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος αναφέρει πως προήλθε από το στερητικό α και το ρήμα ακάμωτος (==ακαλλιέργητος), ενώ μια τρίτη εκδοχή αναφέρει πως προήλθε από το στερητικό α και το ρήμα καίω, επειδή σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακάμας ήταν η μοναδική περιοχή της Κύπρου που δεν είχε καεί από τις πυρπολήσεις των Αράβων.

Γύρω από τον Ακάμα βρίσκονται διάσπαρτα μικρά παραδοσιακά χωριά όπως η Ίνεια, η Δρούσεια, η Πέγεια, ο Κάθηκας και οι Αρόδες, χωριά με απαράμιλλη γραφικότητα και ομορφιά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος γενικότερα και του Ακάμα ειδικότερα είναι βαθύτατα πολιτικό με τον περιβαλλοντικό αγώνα να είναι ένας αγώνας για την επιβίωση της ανθρωπότητας, ο οποίος θα κρίνει το μέλλον που θα βιώσουν οι σημερινές και επόμενες γενιές.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις της πλειοψηφίας των ανεπτυγμένων κρατών, έχουν ξεγυμνώσει κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος στόχο έχει την ραγδαία αύξηση των κερδών και όχι την διατήρηση και προστασία του φυσικού τοπίου σε συνδυασμό με το κοινωνικό όφελος.

Ο τόπος μας δεν αποτελεί εξαίρεση, με τα περιβαλλοντικά προβλήματα να έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της άναρχης ανάπτυξης και της οικονομίας της αραχτής. Δυστυχώς, για χάρη του κέρδους και του χρήματος, μέσω του σχεδίου που προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κάποιοι θυσιάζουν τον φυσικό πνεύμονα του νησιού μας.

Όσο αφορά συγκεκριμένα την χερσόνησο του Ακάμα:

  • Διάσπαρτα οικολογικά εκπαιδευτικά κτίρια σε όλη την επικράτεια της χώρας όχι μόνο στον Ακάμα. Αυτά τα κατασκευάσματα θα μπορούν να φιλοξενούν άτομα και θα έχουν περιορισμένο αριθμό κλινών πχ ξενοδοχεία με αθλητικές εγκαταστάσεις .
  • Δικαίωμα ανοικοδόμησης γεωργικών αποθηκών, ανοίγοντας παραθυράκι στο νόμο για οικοδόμηση μικρών μεμονωμένων κατοικιών.
  • Οικοδόμηση περιβαλλοντικών κέντρων ενημέρωσης ή εκπαίδευσης στα οποία θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα συμπληρωματικής ανέγερσης χώρων στάθμευσης και αναψυκτήριων.
  • Ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες προνοούν δευτερεύον οδικό δίκτυο το οποίο θα είναι κάτω από μη ειδικό καθεστώς.
  • Θα επιτρέπεται η οικοδόμηση οινοποιείων, τυροκομείων και συσκευαστηρίων φρούτων.

Ως ΕΔΟΝ για τη χερσόνησο του Ακάμα προτείνουμε συγκεκριμένα:

  • Την πλήρη απαλλοτρίωση και αποζημίωση των ιδιόκτητων περιουσίων που θα περικλείνονται εντός τον χωροταξικών ορίων του δημοτικού πάρκου.
  • Την αποτροπή ανέγερσης υποδομών που θα είναι ασύμβατες με το τοπικό περιβάλλον. Τα υποστατικά τα οποία θα εξυπηρετούν την λειτουργία του εθνικού πάρκου να περιορίζονται στα οικιστικά όρια των γειτονικών κοινοτήτων.
  • Την αυστηροποίηση των ποινών ως προς τις αυθαίρετες επεμβάσεις στα όρια του εθνικού πάρκου και την πλήρη κατεδάφιση των υφιστάμενων αυθαίρετων υποστατικών ή κατασκευών.
  • Την υλοποίηση μια ενιαίας στρατηγικής έργων αναβάθμισης τα οποία θα συνδράμουν στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων Ακάμα και του Δήμου Πέγειας.
  • Τον πλήρη εναρμονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. για αποτελεσματική διατήρηση της βιοποικιλότητας.
  • Την συντήρηση των υφιστάμενων οδικών δικτυών της περιοχής και την απαγόρευση της ασφαλτοποίησης δρόμων και της υλοποίησης έργων δημοσίων υποδομών όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση κ.α.

Θεωρούμε ότι η οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού ζητήματος δεν μπορεί να επέλθει, εάν δεν αλλάξει το κυρίαρχο μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ότι είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση του αγώνα για διεθνή ειρήνη και αφοπλισμό, με στόχο την αποφυγή καταστροφικών πολέμων και την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων και εγκαταστάσεων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον.