İŞTE VE MÜCADELEDE BİRLİKTE!
Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkiler, tarihsel olarak bakıldığında, uzun yıllar boyunca uyumlu olmuştur. Çeşitli “ulus kurtarıcı” güçlerin tepkilerine rağmen, bu tartışılamayacak bir gerçektir.
Ortak mücadeleler Kıbrıs sorununun çözümü ve ülkemizin yeniden birleşmesi için verilen mücadelelerle başlamadılar. Ortak mücadelelerin tarihi 1940’lara kadar uzanır. İşyerlerinde, madenlerde, limanlarda, zorlu çalışma koşullarında, güneşin “doğuşundan batışına” kadar olan çalışma saatlerinde Kıbrıslı Rum-Kıbrıslı Türk emekçiler yıllarca hep birlikteydiler.
“O dönemde limanlarda hâkim olan zor koşullara, güçlüklere ve estirilen teröre rağmen, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için Türk meslektaşlarımızla birlikte Hamallar Sendikası’nı kurmayı başardık. […] Kıbrıslı Türk meslektaşlarımızla birlikte sendikamızın rehberliğinde gündelik bir ücret için çalışıyor ve daha iyi bir yaşam için mücadele ediyoruz.” 1930 yılında limanda çalışan bir Kıbrıslı Rum sendikacının beyanı.
1948 yılı, örgütlenme hakkının pekiştirilmesi ve istihdam koşullarının toplu sözleşmelerle düzenlenmesi mücadelelerinin en yoğun ve en keskin yılı olarak hafızalara, tarihe ve bilinçlere kazınmış bir yıldır. İnşaatlarda, bakır ve asbest madenlerinde 4 bin 300 grevcinin katıldığı grev 266 gün sürdü, sömürge polisinin yaptığı saldırılarda greve katılan çok sayıda işçi yaralandı, 150 grevci 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.
1948 büyük sınıf mücadelesini Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk işçiler tek yürek olup, sömürge hükümetine, yabancı ve yerel işverenlere ve aynı zamanda Sağ’ın emekçilere ve greve karşı tutumuna karşı verdiler.
İlk büyük sınıf mücadelesi Amerikan şirketi CMC’de çalışan 2100 madencinin greviyle başladı. Ücretlere zam, çalışma saatlerinin azaltılması, fazla mesai ücreti ve dinlenme izni talebi ile bu grev 121 gün sürdü. Bu mücadelede, sömürgeci güçler grevcilere ateş açarak birçok kişinin yaralanmasına neden oldu. Bu grevlerde 77 grevci 2 aydan 2 yıla kadar hapis cezalarına çarptırılırken, yüzlercesi de para cezasına çarptırıldı. Ancak önemli olan, madencilerin şirketi müzakere yapmaya zorlayarak ücretlerinde %33 oranında artış kazanmalarıydı.
Grevler Asbest madencilerinin 29 gün süren ve 60’tan fazla işçinin hapsedildiği grev ile devam etti. Talepler; ücretlerin artırılması, Pazar günleri fazla mesai ödenmesi, İş Uyuşmazlıkları Komitesi’nin tanınması, işçilerin lojmanlarının onarılması ve işten çıkarılanların yeniden işe alınmasıydı.
Yıl, 1200 inşaat işçisinin 118 gün süren greviyle sona erdi. Onların talepleri de ücretlerin artırılması ve sosyal güvenlik yatırımlarında işveren katkısının artırılmasıydı. Bu grev sırasında 60 inşaat işçisi mahkûm edildi ve hapsedildi.
1963 yılındaki toplumlar arası çatışmalar, 1974 Darbesi ve işgal ülkenin siyasi ve sosyal hayatında derin izler bıraktı. Yıllar geçtikçe Yeşil Hat’ın iki tarafında da değiştirilmesi zor oldubittiler yaratılmaktadır, ancak ortak mücadeleler durmamıştır.
Ortak mücadelelerin kendi sembolleri, kendi kahramanları, kendi şehitleri var. Kıbrıs Rum – Kıbrıs Türk dostluğunun kahraman şehitlerinin çarpıcı bir örneği Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’tir. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçilerin ortak mücadelelerinin tarihi, genç nesiller için bir yol göstericidir ve yeniden birleşmiş bir vatanda bir araya gelme ve bir arada yaşama alevini canlı tutmaya devam ediyor.
EDON olarak, Kıbrıs sorununun çözümü, ülkemizin ve halkımızın yeniden birleşmesi için iki toplumun ortak mücadelesine özel bir önem veriyoruz.
Daha geniş bir halk hareketiyle, Kıbrıs sorununun çözümünden yana daha geniş güçlerle ama ilerici Kıbrıs Türk güçleri ile de birlikte ortak eylemlerde yer alıyoruz.
Özellikle 2017 sonrası Kıbrıs sorunundaki durgunluğun ardından Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak mücadelesi doğduğumuz bu topraklarda Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin barış içinde birlikte yaşayabilmesi için tek umut ışığıdır.
EDON olarak, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların dostluğunun sembolü olan şehitlerimiz Derviş Ali Kavazoğlu ve Kostas Mişaulis’in anısına her yıl 15 gün boyunca süren yeniden yakınlaşma etkinlikleri düzenliyoruz. Kıbrıs sorununun çözümünü isteyen ilerici Kıbrıslı Türk gençlik örgütleriyle ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Kıbrıs sorununun çözümü için daha geniş halk hareketiyle birlikte yürüyüşlere, eylemlere, etkinliklere katılıyoruz. (Ortak 1 Mayıs kutlamaları, 1 Eylül etkinlikleri, yeni geçiş noktalarının açılmasına yönelik etkinlikler vb.)
Kıbrıs sorununun çözümü EDON için bir yaşam hedefidir ve bu nedenle tüm gücümüzle bu yönde mücadele ediyoruz.